Wszystkim, którzy lubią smak mąki gryczanej i tym, którzy jeszcze nie wiedzą, że lubią : ) polecam bardzo proste w przygotowaniu bułeczki gryczane”na słodko”.
W moim przepisie znajdziecie proporcje na takie średnio posłodzone, ale jeśli tylko chcecie, dodajcie więcej miodu:)
Składniki:
2 szklanki (ok. 200-250g) mąki gryczanej
25g drożdży
2 łyżki miodu
szklanka ciepłej wody (trochę cieplejsza niż temp. pokojowa)
owoce sezonowe – wg uznania (u mnie rabarbar i brzoskwinia)
Przygotowanie:
Miód rozpuszczamy w letniej wodzie, drożdże kruszymy i dodajemy do mąki, łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto, której w swojej konsystencji będzie mało elastyczne (brak glutenu), ale delikatne. Powinno dać się uformować w kulkę.
Robimy w nim dziurki palcem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30vminut, żeby trochę wyrosło (nie będzie rosło tak bardzo, jak z mąki pszennej, ale powinno trochę zwiększyć objętość).
Po tym czasie formujemy małe kuleczki, nakładamy na nie ulubione owoce i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 25-30 minut.
Bułeczki są miękkie, kruche i aromatyczne. Bardzo fajnie sprawdzają się jako opcja na drugie śniadanie do pracy, szkoły, na wycieczkę, czy posiłek węglowodanowy przed treningiem. Są sycące i mają niższy niż zwykłe bułki, indeks glikemiczny (ig białej mąki wynosi 85, gryczanej ponad połowę mniej – 40!).
No Comments