Jesienne placki z cukinii

Późne lato i jesień to niezwykle kolorowy czas pełen dużo tańszych sezonowych warzyw i owoców. Niektórzy mają to szczęście, że cukinię zrywają we własnym ogródku! Takie warzywa rosną teraz jak na drożdżach i jest ich wyjątkowo dużo w tym roku, co bardzo mnie cieszy. Większość ląduje w słoikach, zaprawiona w curry wyśmienicie smakuje zimą jako dodatek do obiadu. Często też przyrządzam leczo z cukinii. Ale najbardziej uwielbiam.. placki z cukinii!

Są pyszne, chrupiące i najlepiej smakują z jogurtem naturalnym. Przypominają mi smaki z dzieciństwa, kiedy tata przyrządzał nam placki. Potrafiłam się nimi zajadać bardzo często, choć były one w tradycyjnej formie z ziemniaków 🙂

Składniki:

cukinia 1 sztuka

mąka kukurydziana 1/2 szklanki

czosnek 2ząbki

cebula 1 sztuka

jajo 1 sztuka

sól,pieprz szczypta

świeży koperek wg uznania

jogurt naturalny 1 opakowanie

olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Odstawiamy na 15 minut. Kiedy puści sok, dobrze odsączamy, wyciskając dłońmi cukinię. Czynność najlepiej powtórzyć. Dodajemy startą na małych oczkach cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mąkę kukurydzianą i znowu dokładnie mieszamy. Wkładamy na 10 minut do lodówki.

Na patelni mocno rozgrzewamy olej kokosowy i formujemy drobne placuszki z cukinii.

Podajemy z jogurtem naturalnym.

 

Smacznego!

 

 

Lubicie placki? Spróbujcie też innej wersji jesiennej – dyniowych placków z curry! Przepis znajdziecie TUTAJ 🙂

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)