Browsing Category : PALEO

smoothie-jagodowe

Smoothie jagodowe z siemieniem lnianym


Jak zaczynacie każdy dzień? Lubicie koktajle? U nas w zdecydowanej większości rozpoczynamy kolorowo i owocowo, albo warzywnie. Smoothie ma to do siebie, że robi się je szybko, można wrzucić każdy owoc, połączyć z innym, wsypać pestki i zawsze wychodzi coś baaardzo smacznego. Tak było i tym razem 😉 Poznajcie smoothie jagodowe z siemieniem lnianym. Kolor ma obłędny, chętnie kupiłabym sobie…

Czytaj więcej »
kurczak-majeranek-tytulowa

Kurczak pieczony w majeranku i soli himalajskiej


Pieczony kurczak to jedno z dań, które nie wymaga długich przygotowań i świetnie sprawdza się w roli weekendowego obiadu. Jedyne czego potrzebujemy to dobrego mięsa (najlepsze jest w chowu ekologicznego), czasu na zamarynowanie i pieczenie.   Był już cytrusowy kurczak z jabłkami – dzisiaj przedstawiam bardzo klasyczny, polski majeranek i trochę mniej popularną sól himalajską – znaną ze swoich właściwości…

Czytaj więcej »
wiejska-powtorka-tytulowa

Lunchbox wegański „WIEJSKA POWTÓRKA”


Lunchbox wiejski to jeden z najbardziej popularnych lunchboxów w projekcie🙂 Dzisiaj postanowiłam przygotować go również w nieco odmienionej wersji wegańskiej – i przy okazji ciągle bezglutenowej. Składniki (na 2-3 boxy): Ziemniaki 4 szt. Ogórek kiszony 4 szt. Ciecierzyca 1 puszka / słoik Por 1 szt. Koperek 1 pęczek Olej kokosowy nierafinowany 1 łyżka Wędzona papryka suszona 1 łyżeczka sól, pieprz wg…

Czytaj więcej »
indyk-tytulowa

Delikatny indyk w sosie serowo-szpinakowym


Sos serowy bardzo często kojarzy się ze śmietaną i makaronem. Ja sama takich sosów nie przygotowuję ze względu ich wysoki indeks glikemiczny i niewielką ilość wartości odżywczych. Sery lubię natomiast bardzo i w zasadzie im bardziej „pachnące” – tym lepsze. Co powiecie na nieco inną odsłonę makaronu z kurczakiem w sosie serowo-szpinakowym? Składniki: Udziec z indyka 250-300g Ser Lazur złocisty 2…

Czytaj więcej »
roladki-2

Roladki wołowe w szynce parmeńskiej


Roladki wołowe w szynce parmeńskiej są stałym elementem naszego obiadowego menu i ciekawą alternatywą dla klasycznej rolady, czy mielonego. Smakują cudownie a ich przygotowanie jest banalnie proste. Składniki: Mięso wołowe mielone 500g Szynka parmeńska (zamiennie – szwarcwaldzka) 10-12 plasterków (2 opakowania) Czosnek 2-3 ząbki Cebula połówka Czerwone wino wytrawne ok. 200-300ml (w zależności od wielkości naczynia, w którym będziecie piec roladki)…

Czytaj więcej »
smoothie-szpinak-tytulowa

Smoothie banan – szpinak – cytryna


„Zielono mi”…. Chciałoby się zaśpiewać widząc ten kolor! Lubicie zieleń? Jeśli tak – ten koktajl jest dla Was! 3 składniki, 3 minuty i gotowe! Składniki (na 2 porcje): Banan 2 szt. Cytryna 1 szt. Szpinak baby (świeży) 3 duże garści Woda niegazowana 300ml Przygotowanie: Cytrynę rolujemy przyciskając do deski / blatu – dzięki temu z łatwością wyciśniemy z niej sok.…

Czytaj więcej »
sos-z-pieczonej-papryki-i-baklazana-tytulowa2

Sos z pieczonej papryki i bakłażana


O mojej „miłości” do sosów warzywnych pisałam nie raz. Powiem Wam, że w szalone dni, kiedy wpadam do domu tylko na obiad – ratują życie 😉 Wystarczy wrzucić do nich ugotowany makaron, przyprawić, ewentualnie dodać fasolę/kukurydzę/ciecierzycę/mięso/ser (cokolwiek) i przygrzać;) Były już wariacje pomidorowe, pomidorowo-bazyliowe i paprykowe. Dzisiaj kolejna odsłona sosu warzywnego. Tym razem w rolach głównych: pieczony bakłażan i papryka! Połączenie idealne…

Czytaj więcej »
lunchbox-tytulowa

Lunchbox wiejski


Z czym kojarzy Wam się wieś? Mnie z dobrymi ziemniakami, domowymi wędlinami, prostotą i smakiem, który pozostaje w pamięci na lata. Wszystkich, którzy lubią gotować na swojską nutę, zapraszam na lunchbox wiejski 🙂 Składniki (na 2 porcje): Ziemniaki 4 szt. średniej wielkości Kiełbasa drobiowa chuda podsuszana (lub każda inna Wasza ulubiona) 300-400g Jajka wiejskie 4 szt. Cebula 1/2 sztuki Koperek pęczek Masło ghee…

Czytaj więcej »
smoothie-banan-tytulowa

Smoothie banan-mango-jarmuż


Banan-mango to jedno z połączeń, które bardzo często wita w mojej kuchni. Jak myślicie, co stałoby się, gdyby dodać do nich zielony jarmuż? Spróbujcie sami – pyszna mieszanka 😉  (osobom, które bardzo obawiają się smaku jarmużu powiem tak – to dla Was idealna opcja na początek!) Składniki (na 2 porcje): Banan 2szt. Mango 1szt. (o tym, jak obrać mango, przeczytacie tutaj)…

Czytaj więcej »
paleo-golabki-tytulowa

Paleo gołąbki w kapuście pekińskiej


Gołąbki znajdują się na liście moich ulubionych potraw, więc chętnie przygotowuję je na przeróżne sposoby. Nie zawsze mam jednak tyle czasu, ile bym chciała, stąd kombinuję jak się da. Dzisiaj wersja ekspresowa:)  I w dodatku paleo. Składniki na ok. 4-6 porcji: Mięso wołowe mielone ok. 400-500g Cebula 2-3 szt. Marchewka 2 szt. Seler pół dużego korzenia, lub 1 szt.  młodego selera…

Czytaj więcej »
tytulowa 6 koniec

Trochę teorii, czyli jak w 6 prostych krokach stworzyć smaczny i zdrowy lunchbox


Zwykle jest tak, że przed rozpoczęciem tworzenia czegoś nowego, lubię poznać teoretyczne zaplecze tematu. Zrozumienie pewnych zjawisk, np. potrzeb mojego organizmu, ułatwia mi zaplanowanie działania i daje pewność, że to co robię faktycznie mi służy. Jeśli też tak macie – zapraszam do zapoznania się z  6 prostymi krokami, o których warto pamiętać tworząc smaczne i zdrowe lunchboxy. Opracowała je Anna Micuła –…

Czytaj więcej »
smoothie tytulowa

Smoothie nektarynkowe z jarmużem i pietruszką


Dziś szybkie smoothie nektarynkowe z jarmużem i pietruszką. Dacie się namówić? Składniki (na 2 porcje): Jarmuż 2 garście warto go zmrozić dzień wcześniej – będzie się łatwiej blendować. Natka pietruszki 1 łyżka Nektarynki 3 szt. Woda 300-400 ml Syrop z agawy / miód – opcjonalnie, jeśli nektarynki są mało słodkie Przygotowanie: Nektarynki obieramy ze skórki, dodajemy pozostałe składniki, wodę i blendujemy.…

Czytaj więcej »
PROJEKT

PROJEKT LUNCHBOX


Przyszedł wrzesień. Szkoła, uczelnia, zmiany w organizacji czasu domowników to wyzwania związane z wejściem w nowy rok szkolny. Dla rodziców to czas wzmożonego wysiłku w organizację szkolnej wyprawki. Dla młodzieży to poranny budzik, dźwiganie tornistra, odrabianie lekcji i zajęcia popołudniowe. Zwiększenie aktywności fizycznej i psychicznej wiąże się z podwyższonym zapotrzebowaniem na niezbędne składniki i minerały, które stanowią przecież bazę naszego…

Czytaj więcej »
sos tytułowa

Sos z pieczonej papryki


Bardzo lubię sosy warzywne. Uważam, że dobrze przyrządzone, potrafią zaskakiwać bogactwem smaku, będąc jednocześnie lekką wersją znanych nam sosów „zaciąganych” śmietaną i mąką.  Inspiracją do stworzenia sosu paprykowego był sos z bakłażana, który dzięki koleżance zawsze pojawia się na majówkowym grillu. Ten smak „chodził za mną” już jakiś czas i w końcu uległam… Zakupiłam niezbędne składniki i zabrałam się do działania.  …

Czytaj więcej »
smootihe tytułowa

Smoothie awokado-banan-mleko roślinne


Mam słabość do awokado … Kiedyś namiętnie tworzyłam z niego pasty, dodawałam do kanapek i sałatek.   Ostatnio jednak coraz częściej używamy go jako bazy do koktajli.  Podczas tworzenia śniadaniowych koktajli mamy jedną zasadę – mają być proste, szybkie w przygotowaniu i składać się z maksymalnie 3-4 składników. W kwestii logistycznej – super, bo nie zastanawiamy się, jak zdobyć wszystkie składniki i…

Czytaj więcej »
krem tytulowa

Kokosowy krem z pieczonej dyni


Powoli w sklepach i na targowiskach pojawiają się dynie. Piękne, pomarańczowe, żółtawe, różowe – nie sposób przejść obok nich obojętnie. W sezonie jesiennym dynia zajmuje szczególne miejsce w naszej kuchni. Przyrządzamy ją na przeróżne sposoby. Czasem na słodko, np. w postaci muffinek, czy ciasta, innym razem pieczemy, gotujemy, dusimy a potem dodajemy do mięsa i sałatek. Sezon dyniowy zdecydowaliśmy się zainaugurować…

Czytaj więcej »
kurczak tytułowa

Cytrusowy kurczak pieczony z jabłkami


Pieczony  kurczak to nie tylko świetny pomysł na obiad i kolację, ale również idealne uzupełnienie kolorowej sałatki, lunchboxa, czy kanapek. Przygotowanie wcale nie wymaga ogromu pracy  – istotą jest tu czas, bez którego mięso nie będzie tak aromatyczne. Jak takiego kurczaka przyrządzić? Składniki: Kurczak tuszka ok. 2-2,5kg Masło klarowane ghee 2 łyżki Limonka 1 szt. Cytryna 1 szt. Przyprawa garam masala,…

Czytaj więcej »
SOS TYTUŁOWA

Sos bazyliowo-pomidorowy


O tym, że sos pomidorowy stanowi u nas kuchenną bazę, pisałam już jakiś czas temu. Czasem urozmaicam go różnymi przyprawami, warzywami, czy mięsem. Dzisiaj przedstawiam jedną z odsłon – sos bazyliowo-pomidorowy. Pięknie pachnie, smakiem kojarzy się z zielonym pesto i świetnie komponuje się nie tylko z daniami kuchni włoskiej, ale również klasycznej polskiej 😉 Składniki: Pomidory 10-15 szt. ( w…

Czytaj więcej »
deser paleo tytułowa

Malinowo-jeżynowy deser w wersji paleo


Uwielbiam kuchenne eksperymenty, desery, owoce i wszystko, co kolorowe i smaczne. Wędrując po bazarku w sobotni poranek natknęliśmy się na jeżyny. Już nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam te owoce, więc bez dłuższego zastanawiania się,  razem z malinami, wylądowały w naszym koszyku. Połowa zniknęła jeszcze przed obiadem, z drugiej powstał deser – przepyszne ciasto owocowe. Przepis, który Wam dzisiaj prezentuję, nie…

Czytaj więcej »
pasta z makreli tytułowa

Domowa pasta z makreli


Idealna  wszystkich miłośników rybnych przysmaków, dla dorosłych i dla dzieci. Pasta z makreli to miła odsłona klasycznej ryby wędzonej, delikatna w smaku i bardzo „polska”. Taka pasta pojawia się u nas dość często. Jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga obróbki termicznej i świetnie sprawdza się zarówno w roli śniadaniowej, obiadowej jak i imprezowej – na kanapkach, jako dodatek do pieczonego ziemniaka,…

Czytaj więcej »
czekoladowy koktalj z awokado

Czekoladowy koktajl z awokado


O dobroczynnym wpływie awokado na nasz organizm przeczytacie w niejednej publikacji o zdrowiu. Zainteresowanym polecam artykuł o 33 właściwościach awokado  Awokado to produkt, który należy do „czystej piętnastki”– listy wybranych produktów, które po przebadaniu wykazują najmniejszą ilość zawartych w nich pestycydów. Jakiś czas temu był to produkt trudno dostępny, obecnie kupicie go w każdym sklepie i warzywniaku. Co można z niego zrobić?  Ze…

Czytaj więcej »
chlodnik tytulowa

Chłodnik litewski z jogurtem naturalnym


W ciepłe dni, warto mieć w lodówce „coś zimnego” – czemu nie obiad? U nas co roku w tym okresie pojawia się chłodnik. Robimy go na wiele sposobów. Czasami pomidorowy, o którym pisałam w poście „Gazpacho, czyli hiszpańska pomidorówka na upalne lato”, czasami chłodnik ogórkowy. Moi rodzice uwielbiają chłodnik ze szczawiu. Wszystkie te potrawy mają jedną wspólną cechę – idealnie orzeźwiają w dni, kiedy…

Czytaj więcej »
ostry sos truskawkowy

Ostry sos truskawkowy na grilla i nie tylko…


Znacie słodki sos chili? Próbowaliście kiedyś? Jeśli tak – wiecie, jak smakuje. Pikantny i słodki… Idealnie komponuje się do różnego rodzaju mięs, uzupełnia smak dań kuchni azjatyckiej… Dzisiaj przestawiam nieco odmienną wersję tego słodko-ostrego dodatku. Sos truskawkowy z chili! Wyszedł mi dość ostry (ale przecież o to chodzi:)) i bardzo aromatyczny. Jesteście ciekawi? Składniki: truskawki (mrożone lub świeże) 250g papryka pepperoni suszona…

Czytaj więcej »
batoniki tytulowa

Batoniki proteinowe z białkiem konopnym


Kolejna odsłona wegańskiej przekąski idealnej jako posiłek energetyczny po treningu. Tym razem z białkiem konopnym, które ostatnimi czasy wychodzi z cienia i zaczyna pojawiać się w gotowych suplementach. Poza samym białkiem posiada wiele mikro-,  makroelementów oraz cenne kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6,  omega-9 oraz błonnik. Wszystkie te substancje mają ogromny wpływ na zdrowie człowieka, począwszy od układu krążenia poprzez narządy wewnętrzne, skończywszy…

Czytaj więcej »
makaron tytułowa

Warzywny makaron z sosem pomidorowym


Makaron, pasta, nudle… Takie słyszałam określenia tego popularnego w każdym zakątku Polski dania:) Wstążki, nitki, świderki, muszelki, tagliatelle, pappardelle… Nazw tysiące i równie wiele pomysłów na smak. Dzisiaj przedstawiam makaron nieco odmiennych od tych wcześniej wymienionych –  warzywny, który idealnie łączy się  z każdym sosem – w tej wersji z pomidorowym. Można go wykonać m. in. z marchewki, pietruszki, buraka, białej rzodkiewki,…

Czytaj więcej »
ogórki pikantne

Ogórki małosolne – pikante


Sezon na warzywa w pełni. W sklepach, na targowiskach pojawiły się ogórki… U nas królują w najczęściej na surowo, czasami w postaci mizerii. Bardzo często robimy ogórki małosolne. Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a po 3 dniach mamy znakomity dodatek do obiadu, kanapki, czy sałatki. Ogórki małosolne robimy praktycznie raz w tygodniu. Mają dość krótki „czas przydatności do spożycia”,…

Czytaj więcej »
li

Śniadaniowe smoothie banan-mango-trawa cytrynowa


Dzisiaj przestawiam przepis na orzeźwiające, letnie, śniadaniowe smoothie. Absolutne minimum składników i maksimum smaku – to lubię! Jak taki koktajl przyrządzić? Przygotujcie 5 minut, 4 składniki, 3, 2, 1.. i zaczynamy! Składniki (na 2 porcje) 1 mango 2 banany 1 źdźbło trawy cytrynowej mrożonej 150-200ml wody Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić trawę cytrynową, to powiem, że sama kiedyś bardzo się…

Czytaj więcej »
kulki tytułowa

Wege kulki proteinowe


Od dawna poszukiwałam „przepisu idealnego” na posiłek po treningu. Takiego, który przede wszystkim nie wymaga żadnego specjalnego przygotowania przed zjedzeniem, skomplikowanego przechowywania, długiego pieczenia, jest smaczny i energetyczny. Ważne też było dla mnie znalezienie suplementu, który pozwoli zastąpić tak popularne w koktajlach proteinowych izolaty białka serwatki (czyli coś co pozostaje po wyrzuceniu laktozy i tłuszczy z serwatki) białkiem roślinnym.  I nie…

Czytaj więcej »
JAK ZROBIC SOS

Jak zrobić sos pomidorowy ?


Taki sos pomidorowy to w naszym domu składnik wielu dań. Używamy go do makaronów, mięsa, gołąbków, jako bazę na pizzę, albo po prostu stawiamy na stole podczas imprezy i każdy dodaje go do czego tylko ma ochotę:) Składniki są dostępne w zasadzie o każdej porze roku. Latem idealnie sprawdzają się świeże pomidory a zimą te z puszki, passata lub pulpa.…

Czytaj więcej »
lody miejskowiejsko

Lody banan – mango


Lody to przysmak, który co roku pozwala ochłodzić trochę gorącą letnią atmosferę;) Lody waniliowe, śmietankowe, czekoladowe, owocowe, miętowe… Lubimy wszystkie! Najbardziej te zrobione w domu, albo lodziarniach, które korzystają z tradycyjnych receptur. Najlepsze lody do tej pory jedliśmy w Krakowie (tam czekaliśmy w kolejce ponad godzinę..:)), Polanicy Zdrój (przypadkowo podczas wyjazdu na weekend) i w Katowicach 🙂 Dzisiaj przepis na…

Czytaj więcej »
Następna strona »