Fit-Banoffee

Jestem miłośniczką wszelkich dobrych słodyczy, zwłaszcza tych zdrowych 🙂 Zawsze staram się, żeby w mojej kuchni było jak najmniej białego cukru, przetworzonych, gotowych i przypadkowych przekąsek. Lubię szukać zdrowszych zamienników i eksperymentować z nowymi przepisami (a potem dzielić się tym z Wami :))

Dzisiejszą propozycją jest deser, który łączy te wszystkie moje ulubione smaki w jeden zdrowy deser. Słodyczy dodają szczególnie daktyle, są one skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii. Są bogate w błonnik, witaminę B3, potas oraz przeciwutleniacze. Warto więc po nie sięgać, zarówno po te suszone (najlepiej niesiarkowane) jak i świeże! 

Składniki na 3-4 porcje:

Spód:

masło orzechowe 3 łyżki

syrop klonowy 1 łyżka

gorzka czekolada 1/2 tabliczki

olej kokosowy w formie płynnej 2 łyżki

płatki owsiane 3-4 łyżki

banan 1 sztuka

Karmel:

daktyle 20 sztuk

masło orzechowe 2 łyżki

Krem:

mleczko kokosowe stała część 1 puszka

Dekoracja:

gorzka czekolada 2 kostki

płatki kokosowe kilka sztuk

Przygotowanie:

Spód:

Czekoladę ścieramy na najdrobniejszych oczkach na wiór. Mieszamy dokładnie z masłem orzechowym, syropem klonowym, olejem kokosowym. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Układamy masę na spodzie pucharków. Na masę układamy plasterki banana.

Karmel:

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na około 15 minut do zmiękczenia. Jeśli mamy daktyle z pestkami, należy je usunąć. Odsączamy daktyle i blendujemy na gładką masę razem z masłem orzechowym. Wykładamy karmel na banany.

Krem:

Ubijamy stałą część mleczka kokosowego i wykładamy na karmel.

Dekoracja:

Deser posypujemy startą na drobnych oczkach gorzką czekoladą i układamy płatki kokosowe.

Smacznego!

 

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)