Domowa pasta jajeczna

Jajka to składnik, który zawsze mam w lodówce. W krótkim czasie można z nich przyrządzić wiele ciekawych dań – od jajecznicy, jaj sadzonych, jajek po wiedeńsku, pysznych omletów kończąc na moich ulubionych pastach kanapkowych.  Dzisiaj na MiejskoWiejsko jedna z nich – domowa pasta jajeczna z żółtym serem i świeżymi ziołami!

Składniki na 1 porcję:

Jaja 3 sztuki

ser żółty dobrej jakości  100g

świeża bazylia, szczypiorek wg uznania

sól, pieprz szczypta

jogurt naturalny 1łyżka

Przygotowanie:

Jaja gotujemy na twardo około 8-9 minut, studzimy. Obieramy ze skorupki i ścieramy na dużych oczkach. Ser także ścieramy na tarce, ale na mniejszych oczkach. Mieszamy składniki w misce z przyprawami i drobno posiekaną bazylią i szczypiorkiem. Żeby pasta nie była zbyt sucha dodajemy wg uznania jogurtu naturalnego i dokładnie mieszamy. 

Uwielbiam tę pastę w połączeniu na kanapce z ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa z pomidorkami koktajlowymi ale równie dobrze sprawdzi się na tostach, z papryką, świeżym szczypiorkiem, czy ogórkiem małosolnym 🙂 Możecie też zupełnie “zaszaleć” i przyprawić ją wędzoną papryką, curry i kurkumą a potem posypać kolendrą – petarda!

Smacznego!

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)