Jak zrobić sos pomidorowy ?

BEZ GLUTENU , KUCHNIA TRADYCYJNA , NISKI INDEKS GLIKEMICZNY , PALEO , PRZEPISY , STRONA GŁÓWNA , WEGE Cze 27, 2016 No Comments

Taki sos pomidorowy to w naszym domu składnik wielu dań. Używamy go do makaronów, mięsa, gołąbków, jako bazę na pizzę, albo po prostu stawiamy na stole podczas imprezy i każdy dodaje go do czego tylko ma ochotę:)

Składniki są dostępne w zasadzie o każdej porze roku. Latem idealnie sprawdzają się świeże pomidory a zimą te z puszki, passata lub pulpa.

Przygotowanie również nie należy do trudnych, wymaga jedynie trochę czasu – im wolniej gotujemy sos, tym jest smaczniejszy. Ja gotowałam go dzisiaj ze świeżych pomidorów i zajęło to 3 godziny.

W tym przepisie nie przywiązujcie wielkiej wagi do ilości/gramatury, bo znaczną rolę odgrywają Wasze preferencje smakowe. Jedni lubią bardziej przyprawione sosy, inni z większą  ilością oliwy. Podczas gotowania smakujcie, doprawiajcie i szukajcie swoich proporcji. Dzisiaj przedstawiam wersję „na oko” 😉

Składniki :

kilka pomidorów

pół cebuli

oliwa z oliwek

sól

przyprawy, np. oregano, bazylia, pieprz cayenne

Przygotowanie :

Pomidory obieramy  ze skórki i kroimy na duże kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy oliwę i ulubione przyprawy. Gotujemy na małym ogniu aż do momentu, kiedy pomidory rozpadną się a sos zredukuje. W tym momencie sos jest już gotowy:) Jeśli lubicie gładkie struktury – możecie użyć blendera 🙂

Sos pięknie pachnie, smakuje wyśmienicie. Przed podaniem można dodać do niego świeżej kolendry, pietruszki, czosnku czy ostrych papryczek. Wszystko zależy od Waszego pomysłu na danie.

Z czym najchętniej zestawilibyście taki sos pomidorowy?

Tags : bez cukru , bez glutenu , dla aktywnych , niski indeks glikemiczny , paleo , wege

Michalina