Tort Czekoladowo-Truskawkowy

Tort czekoladowo-truskawkowy

Przyjaciółka poprosiła mnie o pomoc w przygotowaniu tortu urodzinowego dla jej trzyletniej córki – Alicji. Kiedy zapytałam co lubi Ala, usłyszałam, że Ala najbardziej na świecie lubi truskawki 🙂 Ucieszyłam się, przecież sezon na truskawki jeszcze trwa, znam kilka przepisów na torty, więc na pewno uda mi się coś przyrządzić… Nie było łatwo, uwierzcie mi, że najtrudniej jest przyrządzać dania, ciasta, torty dla dzieci, to najbardziej wymagający konsumenci 🙂 Ale udało się 🙂 Powstał naprawdę dobry przepis, który dedykuję małej Alicji 🙂

Składniki:

Krem dolna warstwa truskawkowa:

Serek Mascarpone 200g

Schłodzona Śmietana 36 % 200ml

Cukier puder 2 łyżki

Żelatyna 2-3 łyżeczki

Truskawki 500g

Gorzka czekolada 30g

Krem górna warstwa i wykończenie:

Serek Mascarpone 250g

Schłodzona Śmietana 36 % 250 ml

Cukier puder 2 łyżki

Gorzka czekolada 100g

Truskawki 200g

Dodatkowo:

Pod białą warstwą kremu można przełożyć biszkopt dżemem/konfiturą truskawkową lub dla przełamania smaków z czarnej porzeczki.

Biszkopt:

Jeśli chcemy uzyskać wysoki tort, dobrze jest upiec trzy biszkopty, wówczas na każdy biszkopt będziemy potrzebować wszystkie składniki x 3:

Jaja 3 szt.

Mąka pszenna 120g

Cukier 120g

Proszek do pieczenia 5g

Kakao 30g

Sól szczypta

Gorąca woda 50ml

Zimna kawa do nasączenia (można nasączyć biszkopt również herbatą lub jeśli ma być wersją dla dorosłych można nasączyć biszkopt esencją z rumu) pół szklanki

Przygotowanie:

Biszkopty:

Do miski wbijamy żółtka, powoli wlewamy 50 ml gorącej wody i miksujemy na pianę. Wsypujemy 100g cukru i nadal miksujemy do uzyskania białej piany. W osobnej misce ubijamy białka z szczyptą soli na pianę, dodajemy 20g cukru i nadal ubijamy. Mieszamy delikatnie szpatułką z żółtkami. Do masy przesiewamy przez sitko porcjami mąkę (ważne jest żeby nie wsypywać od razu całości ,żeby nie utworzyły się grudki), delikatnie mieszamy. Dodajemy kakao i proszek do pieczenia, ponownie mieszamy. Formę okrągłą wykładamy papierem, wlewamy ciasto. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt studzimy, czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Wystudzony biszkopt wkładamy do formy nasączamy kawą. Przygotowujemy krem truskawkowy.

Tort Czekoladowo-Truskawkowy

Krem truskawkowy:

Żelatynę zalać w rondelku 1/3 szklanki zimnej wody, żeby napęczniała. Zmiksować 200g truskawek na mus, resztę pokroić na kawałki. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce. Serek mascarpone zmiksować, dodać mus z truskawek,cukier i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Śmietankę ubić na sztywno. Żelatynę podgrzać cały czas mieszając, aż się rozpuści, dodać ją stopniowo do serka, ciągle mieszając. Następnie dodać ubitą śmietanę. Na końcu wrzucić pokrojone truskawki i czekoladę.

Krem wykładamy na pierwszy biszkopt, wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie układamy kolejny biszkopt, nasączamy kawą i przygotowujemy drugą warstwę kremu. Dodatkowo można biszkopt posmarować dżemem/konfiturą.

Krem biały:

Serek wymieszać z cukrem pudrem. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy delikatnie wymieszać. Przełożyć drugi biszkopt połową kremu. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Kładziemy ostatni biszkopt, który też nasączamy kawą i wstawiamy tort na noc do lodówki.

Wykończenie:

Następnego dnia wyciągamy delikatnie tort z tortownicy. Kremem smarujemy boki i wierzch tortu. Boki wysypujemy startą gorzką czekoladą. Na górze tortu na przemian układamy połówki truskawek i robimy ozdobne kółeczka z kremu. Napis możemy wykonać z rozpuszczonej gorzkiej czekolady lub z musu truskawkowego.

Udanego pieczenia!

Tort Czekoladowo-Truskawkowy Tort Czekoladowo-Truskawkowy

 

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)