Szkolne ciasteczka z poppingu jaglanego

Szkolne ciasteczka z poppingu jaglanego to inspiracja wspomnieniami z dzieciństwa, do których często wracam w mojej kuchni.  Zawsze zajadałam się dmuchanym ryżem… Potrafiłam siedzieć godzinami i zjadać ziarenko po ziarenku i nawet dzisiaj mam takie dni, że lubię skubnąć go zamiast popcornu, czy innych słodyczy.

Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł na przekąskę, którą wrzucam dzieciom do szkolnej śniadaniówki. Zamiast dmuchanego ryżu (choć i on może z powodzeniem odnaleźć się w tych ciasteczkach), głównym składnikiem jest popping z kaszy jaglanej, czy jak kto woli- ekspandowana kasza jaglana. Poza ciasteczkami, o których mowa, taki popping świetnie nadaje sie do domowej roboty granoli czy słodkich deserów.

Składniki:

jajo 1 sztuka

popping z kaszy jaglanej 2 szklanki

żurawina 1/2 szklanki

wiórki kokosowe 3 łyżki

łuskany słonecznik 2 łyżki

miód 1 łyżka

drobno posiekane orzechy laskowe 1 łyżka

sól himalajska 1 łyżeczka

Przygotowanie:

W misce roztrzepujemy jajo, dodajemy sól, popping z kaszy jaglanej, żurawinę, wiórki, słonecznik, miód i posiekane drobno orzechy laskowe. Dokładnie mieszamy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.  Zwilżoną łyżką nakładamy masę i formujemy ciastka. Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Szkolne ciasteczka po 15 minutach są gotowe!

Są bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne, malutkie i wygodne do transportowania 🙂

Dajcie znać, jakie przekąski wrzucacie Waszym Pociechom do szkolnego plecaka!

 

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)