Naleśniki kukurydziane

Moje dzieci uwielbiają naleśniki pod każdą postacią. Tym raze przyrządzić je w nieco innej wersji i zamiast klasycznej mąki pszennej użyłam mąki kukurydzianej. Takie naleśniki kukurydziane wychodzą pyszne, lekko chrupiące i maja piękny złocisty kolor. Młodszy syn woli je w wersji słonej, dlatego przyrządzam zawsze kilka ze szpinakiem, z kolei starszy woli je na słodko, więc podaję je z dżemem malinowym własnej roboty lub daktylowym kremem orzechowym, przepis znajdziecie TUTAJ. Są szybką alternatywą na obiad, dlatego goszczą na naszym stole dość często:)

Składniki:

mąka kukurydziana 1,5 szklanki

mleko 1 szklanka

woda 1 szklanka

jajo 1-2 sztuki

sól, pieprz szczypta

oliwa 1 łyżka

olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Rozbijamy jaja i ubijamy na gładką masę, dodajemy mleko, wodę, przyprawy, oliwę, na końcu mąkę. Dokładnie mieszamy, żeby powstała gładka lejąca się masa. Smażymy cienkie naleśniki na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym. Naleśniki smarujemy w zależności od podanie dżemem lub wypełniamy szpinakiem, zawijamy w ruloniki. 

Smacznego!

 

Nabraliście ochoty na naleśniki? Spróbujcie bezglutenowych naleśników pomarańczowych!

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)