Babeczki cukiniowe

Brownie babeczki z cukinii z malinami

Kto by się spodziewał, że z połączenia cukinii i malin wyjdą takie smakołyki? Babeczki cukiniowe są wilgotne, słodkie, mocno czekoladowe i owocowe. Smak samej cukinii jest prawie niewyczuwalny, więc nawet jeśli ktoś za nią nie przepada pokocha te ciastka 🙂 Są łatwe w przygotowaniu i szybko można się nimi delektować. Polecam szczególnie deser dla dzieci,  można w ten sposób przemycić warzywa i owoce w słodkich babeczkach czekoladowych 🙂 Na pewno będą się nimi zajadać!

Składniki:

cukinia średniej wielkości 1 sztuka

gorzka czekolada 100g

masło 100g

jajka 2 sztuki

ksylitol 80g

mąka jaglana 70g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

kakao 40g

maliny 200g

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce, odstawiamy na 10minut. Odsączamy dokładnie sok. Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić, aż ostygnie. Mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Jajka ucieramy na puszystą masę, nadal miksując wlewamy powoli czekoladę, dodajemy porcjami cukinię oraz produkty sypkie. Przestajemy miksować i na końcu delikatnie wsypujemy umyte wcześniej maliny, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do foremek i pieczemy w temperaturze 180 stopni 20 minut.

Przed podaniem możemy udekorować babeczki malinami i wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Babeczki cukiniowe

2 komentarze

  • Filipa 9 października 2018 at 19:46

    Czy mąke jaglaną mozna zastapic pszenna?

    Reply
    • Michalina 9 października 2018 at 20:19

      Jak najbardziej – można zastąpić 😉

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)