Sernik na zimno

Sernik “na zimno” z nasionami chia

Nie od dziś wiadomo ,że nasiona chia są doskonałym źródłem wielu dobroczynnych substancji, mi.in. kwasów omega 3, których zawierają więcej niż łosoś atlantycki, są także bardziej bogate w żelazo niż słynący z niego szpinak, oraz bogatsze w wapń niż mleko. Ponadto mają wysoką zawartość pełnowartościowego białka, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych cennych witamin.

Gdybym miała powiedzieć coś na temat ich smaku… No cóż, dla mnie nasiona chia go nie mają:) Dlatego wierzę , że nawet najwybredniejsze podniebienia nie będą mieć co do niego zarzutów.

Można je wykorzystywać na wiele sposobów, ja dziś wykorzystałam je do pysznego sernika na zimno z truskawkami. To taka moja, mała podróż do smaków z dzieciństwa, ale w mojej , zdrowszej wersji 🙂

Składniki:

Spód:

daktyle 10 sztuk

mąka ryżowa lub kokosowa 25 g

masło orzechowe 1 czubata łyżka

olej kokosowy 1 czubata łyżka

orzechy nerkowca 1 garść

kakao 10 g

Masa serowa:

ser biały chudy 500 -600g

jogurt naturalny 2 sztuki

nasiona chia 2 łyżki(lub więcej)

naturalny ekstrakt waniliowy kilka kropelek

żelatyna 30g

ksylitol 25g lub więcej wg uznania

Galaretka z truskawkami:

galaretka truskawkowa bez cukru 1 opakowanie

truskawki ok. 20-30 dag

ksylitol 1-2 łyżki wg uznania

Przygotowanie:

Spód:

Daktyle wcześniej zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 15 minut. Należy zwrócić uwagę czy kupiliśmy daktyle z pestkami czy bez, wówczas należy je usunąć. Następnie odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę w misce. Dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę ,zwracamy uwagę ,żeby masa była dość mocno zbita i musi dać się formować kulę. Użyłam do tego celu dodatkowo drobno posiekanych orzechów nerkowca. Wykładamy gotową masę do formy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Masa serowa:

Biały ser dokładnie zmieliłam ,żeby nie było grudek. Dodajemy jogurty naturalne i dokładnie mieszamy. Wsypujemy nasiona chia i odkładamy masę na ok. godzinę ,żeby nasiona napęczniały. Żelatynę i ksylitol rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, studzimy. Kiedy ostygnie wlewamy do masy , dodajemy kilka kropelek ekstraktu waniliowego i dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na spód i wkładamy z powrotem do lodówki.

Galaretka z truskawkami:

Galaretkę przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu, dosładzamy ksylitolem i studzimy.Kiedy wystygnie wylewamy galaretkę na zastygniętą masę serową i układamy pokrojone truskawki. Odkładamy do lodówki na noc.

 

Najlepiej ciasto to przygotowywać późnym popołudniem/wieczorem, wtedy jest w sam raz do zjedzenia do porannej kawki. Pamiętam, że moja mama często robiła to ciasto na spodzie z pokruszonych herbatników 🙂 A u Was jak przyrządzacie to ciasto?