Pasztet z cukinii

Kto powiedział, że pasztet musi być mięsny? Ja tam zdecydowanie wolę go w wersji warzywnej. Pasztet z cukinii aromatyczny, kolorowy i przyciąga zapachem świeżych ziół. Tak naprawdę można go przyrządzać o każdej porze roku i z dowolnych składników. Dziś moja propozycja to pasztet z cukinii, marchwi , groszku, pomidorków koktajlowych. Warto zajrzeć do lodówki i wykorzystać resztki 🙂 I co najważniejsze jest ekspresowy w wykonaniu. Polecam.

Składniki:

duża marchewka obrana, starta na dużych oczkach 1 sztuka

cukinia – 1 sztuka średniej wielkości
cebula 1-2 sztuki
ząbki czosnku 4-5 sztuk
olej rzepakowy 3 łyżki
kasza manna 1/2 szklanki
kurkuma szczypta
curry szczypta
jajka 4sztuki
świeże zioła-pietruszka, koperek, bazylia po pęczku
pestki dyni 2 łyżki
groszek 1 mała puszka
pomidorki koktajlowe kilka sztuk
sól,pieprz

Przygotowanie:

Podsmażamy cebulę i czosnek, studzimy. Jaja miksujemy, dodajemy marchewkę, cebulę, groszek, czosnek, pestki dyni oraz posiekane świeże zioła,wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i curry oraz dodajemy olej rzepakowy. Znowu dokładnie mieszamy.

Dosypujemy kaszy manny. Mieszamy.

Gotową mieszankę wlewamy do foremki-keksówki, którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym i wysypujemy kaszą manną. Na górę wkładamy kilka pomidorków koktajlowych i z góry również sypiemy kaszą manną. Pieczemy ok. 1 godziny w 190 stopniach góra- dół.

pasztet z cukinii

Pasztet smakuje wyśmienicie na gorąco, ale też i na zimno. Można go też odgrzewać na patelni. Smacznego!

2 komentarze

  • Anna 4 czerwca 2018 at 08:54

    Ale gdzie tytułowa cukinia?

    Reply
    • Michalina 4 czerwca 2018 at 09:32

      Faktycznie!!! Z rozpędu nie wpisałam głównego składnika! Dzięki za czujność 😉

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)