Ciasto z budyniem waniliowym i truskawkami

Ciasto z budyniem waniliowym i truskawkami

Zasypujemy Was ostatnio przepisami z zastosowaniem truskawek 🙂 Nic dziwnego, bo sezon powoli dobiega końca, trzeba go maksymalnie wykorzystać. Ciasto, które dzisiaj proponujemy, należy do jednych z moich ulubionych i kojarzy mi się z dzieciństwem. Mama często przyrządzała podobne, bo jest szybkie i można podać je z różnymi owocami i w różnych odsłonach smakowych. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zastąpiła kilku składników, których dziś w kuchni staram się nie używać, np. mąki pszennej czy białego cukru na zdrowsze zamienniki tych produktów 🙂

Składniki na ciasto:

mąka kukurydziana 1,5 szklanki

mąka jaglana 1 szklanka

żółtko 5 sztuk

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

cukier puder z ksylitolu 4 łyżki

zimne masło 250g

Składniki na krem budyniowy:

białka 5 sztuk

esencja waniliowa 1/2 łyżeczki

budyń waniliowy bez cukru 2 opakowania

olej roślinny 1 łyżka

truskawki 350 g

ksylitol 150g

Przygotowanie:

Ciasto:

Miksujemy masło z cukrem i żółtkami na gładką masę, dodajemy mąki i proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto rękami, aż powstanie zwarta kula. Dzielimy ciasto na połowę. Jedną porcję wkładamy na godzinę do zamrażarki. Drugą wykładamy blachę o wymiarach 25x30cm.

Nakłuwamy ciasto widelcem, żeby nam nie wyrosło i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni góra- dół przez ok. 15 minut. Ciasto studzimy.

Krem budyniowy:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier nadal miksujemy. Kolejno dodajemy suchy budyń, esencję waniliową i powoli olej. Dokładnie mieszamy jeszcze ok. 5 minut.

Wylewamy krem na ostudzone ciasto i układamy umyte i pokrojone truskawki.

Wykończenie:

Na górę ścieramy zamrożone ciasto i wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni tryb góra – dół.

Ciasto smakuje doskonale w wersji waniliowej, ale można użyć budyniu o innym smaku, np. malinowym, truskawkowym. Wtedy środek będzie miał różowy kolor. Smacznego!

Ciasto z budyniem

Ciasto z budyniem

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)